Fleuretista Végh skončil v základnej skupine

25.06.2015 Celý región

Baku 25. júna (TASR) - Slovenský reprezentant v šerme fleuretom Dávid Végh skončil svoje účinkovanie na I. európskych hrách v Baku už v základnej skupine. Vo štvrtok ťahal za kratší koniec vo všetkých piatich dueloch a do priamej eliminácie nepostúpil.

Člen Klubu šermu Šamorín prehral postupne s Talianom Lorenzom Nistom (1:5), Francúzom Baptistom Mourrainom (2:5), Dánom Alexandrom Tsoronisom (3:5), Nemcom Markom Perelmannom (3:5) a Rusom Alexejom Chovanským (1:5).

Vyradenie ho mrzelo, no celkovo vyjadril so svojím výkonom spokojnosť. Na takomto veľkom podujatí v kategórii mužov sa totiž predstavil prvýkrát v kariére. "Mrzí ma, že som nepostúpil, spravil som všetko pre to, aby sa mi to podarilo, no nevyšlo to," povedal pre TASR. Végh doteraz šermoval medzi juniormi. "Preto som celkom spokojný. Mal som veľmi ťažkú skupinu. Všetci šermiari, ktorí sa sem dostali, už patria medzi najlepších. Toto je kategória dospelých, ja som tu druhý najmladší a ten, čo je ešte o rok mladší odo mňa, je už majster sveta. Z posledných troch MS má medaily. Ja som pritom posledný rok medzi juniormi, takže v tejto kategórii som ešte neštartoval," povedal dvadsaťročný šermiar.

Végh si z Baku odnesie množstvo zážitkov a cenné skúsenosti. Na takomto vrcholnom podujatí majú šermiari lepšie podmienky. "Bolo to super zorganizované. Takýto turnaj sa už dostane aj do televízie. Sú tu farebné planše a aj kamery, takže si môžeme overiť rozhodnutie rozhodcu aj na videu. To na menších turnajoch nebýva, iba na tých veľkých ako sú majstrovstvá sveta či Európy. Je to tak oveľa objektívnejšie. Veľmi sa mi tu páčilo," pokračoval.

Najbližší cieľ má pokúsiť sa prebojovať na budúcoročné olympijské hry do Rio de Janeiro. "Chcel by som sa tam predstaviť. Kvalifikovať sa dá na základe bodov v rebríčku, alebo cez kvalifikačné turnaje. Podľa mňa mám šancu dostať sa do Ria, no musím ešte veľa trénovať a dobre šermovať," dodal Végh.
 

Vyberte región